DKKA történelem

DF-DKA

Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Közhasznú Nonprofit Klt. rövid története

A Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia létrehozására vonatkozó egyeztető tárgyalások egy tanulmány elkészítése céljából már 2010. nyarán megkezdődtek

Az interjúk tapasztalatait összegezve megállapítható volt, hogy a dunaújvárosi kézilabda utánpótlást összefogó akadémia-rendszerű elméleti koncepció már jóval korábban megfogalmazódott a szakma képviselőiben, és az is egyértelműen bebizonyosodott, hogy e tekintetben az esetlegesen meglévő érdekkörök között is egyetértés mutatkozik.

A folyamatok élére Dunaújváros MJV Önkormányzata és a Dunaújvárosi Főiskola vezetése állt. Együttműködési megállapodásuk értelmében az önkormányzat egy személyben alapította meg az akadémiát működtető nonprofit gazdasági társaságot, a főiskola pedig vállalta, hogy öt éven keresztül évi 22,5 millió Ft támogatást nyújt (részben létesítmény-használat, étkeztetés, szállás formájában) a sportszervezet részére.

A sportszakmai együttműködéshez csatlakozott a Dunaújvárosi Városi Sportiskola, a Dunaferr SE és a Dunaújvárosi Női Kézilabda SE is, de sajnos az ismert események hatására mára csak a sportiskolával történő együttműködés mondható élőnek.

A Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. 2011. március 1-én jött létre. Az ügyvezetői feladatokkal Szemenyei Istvánt, a szakmai irányítással Radulovics Bojanát bízta meg a közgyűlés. Orbán Viktor miniszterelnök úr személyes találkozón fogadta az egykori BL győztes játékost, és személyes támogatásáról biztosította az akadémia törekvéseit.

A 2011/2012-es bajnoki évadnak a DNKSE-vel kötött együttműködési megállapodás alapján látott neki az együttes. A 38 igazolt játékos Takács Józsefné és Rapatyi Tamás irányítása mellett az NB I. ifjúsági és az Országos Serdülő Bajnokságban szerepelt. 2011. őszén csatlakozott a stábhoz Mátéfi Eszter, aki már a hosszú távú tervek előkészítésében is szerepet vállalt. Az első TAO pályázaton 10 millió Ft lehívására kapott engedélyt az akadémia, ami megszilárdította anyagi helyzetét. A tervek szerint 2012 nyarán a junior és egy újabb serdülő csoport beindításával duplájára nőtt volna a létszám.

Az élet azonban közbeszólt… Az NB I-es felnőtt csapatot versenyeztető gazdasági társaság nem tudta tovább vállalni a működtetést, így reális veszélye volt annak, hogy az élvonalból eltűnik a dunaújvárosi kézilabda. Az alapítóval történt egyeztetések után a DF-DKA bejelentette, hogy átveszi a felnőtt csapatot is, és benevezi az NB I/B bajnokságba. A Magyar Kézilabda Szövetség ezt nem támogatta, viszont felajánlotta  a klubnak a 12. kiadó indulási jogot az első osztályban. A történet újabb fordulatot vett, s immár hivatásos sportszervezetként vágtunk neki a 2012/2013-as szezonnak.

Meggyes Rita serdülő- és Bakos István kapusedzőkkel kiegészülve jelenleg közel 100 sportoló tartozik a szervezethez. A bajnoki szereplésekhez újra felvettük a „Kohász” nevet, és az    NB I. mellett neveztünk az NB II. küzdelmeibe is. A második TAO kiíráson közel 100 millió Ft-ot nyerünk az utánpótlás-nevelésre, és 250 millió Ft-ot a sportcsarnok felújítására.

A DF – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia elkötelezett a magyar kézilabda és sportolóinak harmonikus, test-lelki fejlődése mellett.

Jelmondatunk: „Tanulni – Küzdeni – Tisztelni”