KOVÁCS BENCE EURÓPA-BAJNOK LETT!

2017. április 1-én, Hollandiában, Sittard városában rendezték meg az ez évi JKA Karate Európa-bajnokságot. A versenyre 24 nemzet delegálta versenyzőit, ami arányaiban véve jóval magasabb szám a korábbi években megszokott 18-20 nemzethez képest.

Az esemény házigazdája a JKA Nederland kitett magáért. Egy minden igényt kielégítő sportcentrumban, annak is a sportcsarnokában 6 küzdőteret biztosítottak a zavartalan lebonyolításhoz.

Netuggya Senki fényképe.

Schneider László, a Hikari Dojo vezetője sportbíróként vett részt a kontinensviadalon.

– Érdekességként érdemes a sportcentrumról annyit elmondani, hogy futballstadion is tartozik hozzá, ennek a stadionnak az egyik lelátó oldalának a hátában volt egy minden igényt kielégítő sporthotel (aljában élelmiszer áruház), ezen kívül uszoda, hatalmas falmászó felület és sok egyéb spotterem van kialakítva. Példaértékű létesítmény, sajnos itthon nálunk nem így mennek a dolgok. No de térjünk vissza a versenyhez. A Magyar JKA Karate Szövetség válogatottjában 25 versenyző kapott helyet, köztük Kovács Bence és Kovács Máté, a Hikari Dojo versenyzői. Mindketten a juniorok között, Máté kata, míg Bence kumite számban volt érdekelt. Máté most indult először a „nagy” Európa-bajnokságon, eddig csak korosztályos eseményeken versenyzett (ott többszörös elsőséggel rendelkezik), ezért részére inkább a tapasztalatszerzés volt elsődleges. Az első fordulóban szlovén ellenfelén túljutott, majd portugál ellenfele útját állta. Bence elkapta a fonalat és először szlovén majd angol ellenfelén jutott túl – mindkettőn 2-2 waza-arival -, majd két nehezebben kiküzdött forduló következett cseh és norvég ellenféllel szemben (ez utóbbi már a döntőbe jutásért ment) – itt 2-1 lett a waza-arik aránya. A döntőben orosz ellenfél következett, de Bence ügyesen küzdött és 2 waza-aris győzelemmel Európa bajnoki címet ért el. A csapat kumite számában a magyar csapatnak a csehek jutottak először, itt túljutottak, de a csapat egyik tagjának a szépen küzdő törökbálinti Berényi Leventének orrát törték, így ő nem tudott tovább küzdeni. A döntőben a német csapat lett az ellenfél. A magyarok csak két fővel tudtak felállni (3 fős egy csapat és plusz egy tartalék versenyzőt lehet nevezni), mivel nem volt tartalék versenyzőnk. A sérült versenyzőnk nem állhatott már oda, így egy ippon hátránnyal kezdtünk. Kovács Bence 2-1 waza-arival hozta a meccset. Ezután a jó formában lévő kunmadarasi Hamari Bence következett (ő az egyéni küzdelmekben szintén dobogós, harmadik helyezett lett). Ellenfele kétszer is kilépett (Bence elől menekülve) és még egy kilépés esetén leléptették volna (ez ipponos győzelmet ér, így örülhettünk is volna). De egy szerencsétlen akciókísérlet közben a kunmadarasi versenyző válla kifordult – kórházba is került – így a német csapat ünnepelhetett. A tataminál, a mérkőzés végén történő eredményhirdetésnél Kovács Bence egyedül állt a három német versenyzővel szemben, ez kisebb derültséget váltott ki a nézők között, de a német csapat sportszerűen viselkedett, érezhették, hogy a szerencse is melléjük állt.

Netuggya Senki fényképe.

Összességében a Hikari Dojo versenyzőit dicséret illeti. Kovács Bence intelligens versenyző, idestova két éve tisztában van azzal, hogy az ő egyéni munkája is kell a sikerhez és ezt is példaértékűen végzi. Szülei is mindent maximálisan biztosítanak a testvéreknek a lehetőségeikhez képest. Megérdemelték ezt az örömet. Jómagam versenybíróként vettem részt az Európa-bajnokságon, végig foglalkoztatva voltam, majd a férfi egyéni kumite döntőjében sarokbíróként és a felnőtt női csapat kumite döntőjében vezető bíróként dolgozhattam.

 

Eredmények:
JUNIOR FÉRFI EGYÉNI KUMITE
1. KOVÁCS BENCE

JUNIOR FÉRFI CSAPAT KUMITE
2. MAGYARORSZÁG
KOVÁCS BENCE (HIKARI DOJO)
HAMARI BENCE (SHUGOKAKU DOJO)
BERÉNYI LEVENTE (YAMA DOJO)

You May Also Like