OLIMPIAI CIKLUS UTÁN ÉS ELŐTT

A 2016-os esztendő,  mint ismert, az Olimpia éve volt, hiszen Rio de Janeiro adott otthont az ötkarikás játékoknak a nyáron. A magyar nemzeti csapatban két dunaújvárosi sportoló is helyet kapott, s teljesítményükkel nemzetközi elismerést váltottak ki. Az elmúlt évben azonban nem csak ez volt fontos esemény. Mátyás Gáborral, a Dunaferr SE ügyvezetőjével a közelmúltról és a jövőről is beszélgettünk egy kicsit.

– Jó és sikeres év volt a 2016-os – mondja az ügyvezető. – A Dunaferr SE életében azért fontos, mert a 2007-es nagy válság óta utánpótlás nevelő klub vagyunk. Profi sportolók nincsenek nálunk, hanem a saját szakosztályaink által kinevelt gyermekekből nevelünk felnőtt sportolókat. Ez tavaly sikerült is, a torna szakosztályból Kovács Zsófi és a kajak-kenuból Hajdu Jonatán az Olimpián is megmérethette magát. Mindketten nagyon fiatalok, előttük még több olimpiai szereplés is adódhat. Emellett kiemelném, hogy minden szakosztályunk maximálisan eleget tett és tesz annak az elvárásnak, hogy az utánpótlását magas szintre fejlesztette egy sajátos rendszer révén. Szakosztályainkban rendkívül jól végzik a munkát, hiszen nagyságrendekkel nőtt az előző évekhez képest a sportoló gyermekek létszáma. Ez örömteli, és magával hozza a szakember gárda emelkedését is.

IMG_20160105_130407

Ugyancsak igen pozitív volt a névadó szponzorunk hozzáállása is a tavalyi évben, hiszen megnövelte a támogatásunkat, amely elismerése annak a munkának, ami itt folyik.

2016. szeptemberben a sportegyesületünk alapszabálya szerint – (minden olimpia után legkésőbb 30 nappal, az olimpiai ciklus végén tisztújításra kell sort keríteni – a szerk.) – ülésezett az elnökség. A tisztújító közgyűlésen új Elnökséget és Felügyelő Bizottságot választottunk. Ugyan a Felügyelő Bizottság változatlan összetételű maradt, de az elnökségbe több új tag került. A korábbiakhoz képest Dunaújváros Megyei Jogú Város jelezte, hogy szeretne részt venni a munkában, és ez fontos változás volt. Ez a sportegyesületünk munkáját és tevékenységét is módosítja, bízunk benne hogy pozitív irányban.

Ezen túl minden szakosztályunk számtalan magyar bajnoki, diákolimpiai érmet gyűjtött, a sportolóink mind az egyéni, mind a csapatsportágakban eredményesen szerepeltek, amihez csak gratulálni lehet.

– A 2017-es évben mennyire biztosítottak a működés feltételei?

– Ebben az évben június 30-ig van aláírt támogatói megállapodásunk a névadó támogatónkkal. Ez abból adódott, hogy a nehezebb időszakokban volt, hogy csupán három hónapos megállapodásokat tudtunk kötni. Egyelőre megmaradt ez a keresztféléves rendszer, de igyekszünk ezen is változtatni majd. A kérdéshez visszatérve úgy látszik, hogy a névadó támogatónk a jövőben is segíti az egyesületet. A költségvetésünk biztosított. Az ISD Dunaferr Zrt. mellett több olyan cég támogatja az egyesületet, amelyek konkrétan a szakosztályokhoz kötődnek. Dunaújváros MJV pedig a létesítmények használatához nyújt óriási segítséget. Bízunk benne, hogy ebben az évben sem lesz üzemeltetési gondunk. Ezek a támogatások egészülnek ki a szakszövetségi és állami támogatásokkal, amelyek a sportágfejlesztési programnak köszönhetőek és még egy fontos dolgot kell megemlítenem, mégpedig azt, hogy a röplabda sport bekerült a TAO rendszerébe. Ha minden jól megy, már áprilistól élhetünk ezzel a lehetőséggel.

– Az elnökség hamarosan összeül. Mégpedig kétszer is.

– Igen.  Február 13-ra hívunk össze egy rendkívüli közgyűlést, amelynek az lesz a feladata, hogy az új törvényeknek és szabályoknak megfelelően az alapszabályunkat aktualizálja, vagyis a meglévő törvényekhez igazítsa. De 2017-ben már egy új olimpiai ciklusba kezdtünk. A szakosztályok már leadták a következő négyéves tervet, amelyet január 24-én tárgyal az elnökség. Ez azért fontos, mert ez egy meghatározó irány a következő évekre nézve. Olyan út, amin elindulunk és szeretnénk azt tartani. A célunk továbbra is az, hogy a következő Olimpiára is neveljünk olyan sportolókat, akik odaérhetnek majd a legjobbak közé. Persze, az utánpótláskorú sportolóinknak is szeretnénk biztosítani a támogatást, hogy részt tudjanak venni az edzőtáborokban, valamint minden fontos versenyen, hogy folyamatosan fejlődjenek és a tőlük elvárható eredményeket hozzák.

You May Also Like