VÍZ ALATTI HOKI AZ USZODÁBAN!

A pár hónapja alakult Búvársuli SE szervezésében szombaton 18.00-kor, a Fabó Éva Sportuszodában, víz alatti hoki sportágban bemutató edzést tartanak.
Az edzést Cserkuthy András szakbizottsági elnök vezeti. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak! Természetesen ezt az újszerű sportágat ki is lehet próbálni!

S, hogy mit is kell tudnunk a víz alatti hokiról? Íme, egy kis áttekintés!

vízihoki1

A vízihoki víz alatt játszott csapatjáték. A medencében két csapat küzd egymással, a játékosok célja, hogy egy ütő segítségével a kapuba juttassák a  korongot.

A sportot négy angol búvár találta ki, 1954-ben: John Ventham, Alan Blake, Jack Willis és Frank Lilleker. A játékkal a búvárnövendékek tüdőkapacitását akarták fejleszteni. Ma már a világ számos országában űzik, nemzetközi tornákat, kétévente pedig Európa- és világbajnokságot rendeznek.

Magyarországon jelenleg Budapesten és Pécsett van aktív vízihoki csapat. Magyarország eddigi egyetlen női csapata a Hokimaki.

víz alatti hoki felszereles

A vízihoki a medence alján zajlik. A játékot egy ólommal “töltött”, jéghoki korong-szerű tárggyal játsszák (angolul puck). Súlya 1,3 kg, ami bőven elég ahhoz, hogy lent maradjon a fenéken. A koronghoz csak a vízihoki ütővel szabad hozzáérni. Ez egy kb. 25 centiméter hosszú, fából készült, kifli alakú eszköz, fekete vagy fehér színben, ami egyben a csapat színét is jelenti. Az ütőnek több éle, oldala van, mindegyik különböző lövéstechnikát igényel. Az ütőket a játékosok házilag készítik maguknak.

Két védőfelszerelés is a játékos kötelező viselete. Az egyik a vízilabdából már jól ismert, füleket is védő sapka. Szintén fekete vagy fehér, egyéni számmal ellátott darabok. A füleken kívül nagyon fontos az kéz védelme. A kesztyűnek, amit szintén házilag készítenek, szilikon hézagkitöltő bevonata van. Ettől ráncosnak tűnik, de a fél centiméter vastag gumi megvédi a játékosok kezét a félrecsúszott ütésektől, és az ujjuk sem súrlódik a medence csempéin.

A játékosok ezek mellett búváruszonyt viselnek a lábukon, és egy búvármaszkot valamint egy snorkert a fejükön. Búvárpalackot nem használnak, a levegőt a felszínen veszik, ezért egy körön belül jó néhányszor fel kell jönni a felszínre.

vízihoki 2

A mérkőzést egy 25×12 méteres, minimum 2 méter mély medencében játsszák. Tíz játékos alkot egy csapatot, de egyszerre csak 6 ember van a vízben, a 4 bármikor bevethető cserejátékos a parton várakozik. Egy mérkőzés két 15 perces félidőből áll.

A korongot csak az ütővel szabad érinteni, a korongot birtokló játékost nem szabad feltartani. Kisebb szabálytalanságért szabadlövést kap az ellenfél, nagyobbért büntetőt illetve meghatározott időre vagy a teljes mérkőzésre szóló kiállítást.

Három bíró figyeli a mérkőzést, ketten a vízből, a főbíró pedig a partról irányít. A bírók kézjelekkel kommunikálnak, de a főbíró víz alatt is hallható hangjelzéssel állítja le vagy indítja el a játékot.

 

You May Also Like