MÉRLEGEN EGY ÉLET MUNKÁJA

Egy-egy sportoló életében a nagy versenyeken elért nagy győzelmek a mérvadók. Európa-bajnokság, világbajnokság és olimpia. De az is előfordul, amikor nem egy verseny, hanem egy minősítés hoz beteljesülést. Pláne, ha egy élet munkája kerül mérlegre. Nos, Németh Kitti, a Hikari Dojo versenyzője és bajnoka a nyáron egy újabb mestervizsgán esett túl és ennek hivatalos okmányait a héten vehette át. Megkértük Őt, mesélje el élményeit.

Íme!

nemeth-kitti-5

– 2016. július 13 – 16. között, Budapesten rendezte meg a Magyar JKA Karate Szövetség a hagyományos nyári edzőtáborát – a GASSHUKU 2016 rendezvényt. A tábor szakmai vezetője KURIHARA KAZUAKI SENSEI a JKA HQ instruktora volt. Az eseményen részt vett egyesületünk több tagja is. Az edzőtáborban napi két edzésen vettünk részt és a harmadik nap edzései után vette kezdetét a hivatalos minősítő DAN vizsga.

A vizsgáztató Kurihara sensei és a szövetségünk több magasabb fokozatú mestere volt. 4.-5. DAN-ra vizsgázókat kizárólag a japán mester felügyelte. A vizsga 3 részből állt: KIHON (alap technikák, kombinációk bemutatása), KATA (formagyakorlat), KUMITE (küzdelem).

nemeth-kitti-2

Az egész vizsgaanyagra jellemző, hogy elvárt a maximális erő, gyorsaság, tökéletes technikai végrehajtás! Értelemszerűen, ha magasabb öv fokozatra vizsgázunk a technika precízségének és „csiszoltságának” annál nagyobb jelentősége van az értékelési szempontokban. Az 1. DAN-ra vizsgázónak jóval hosszabb a KIHON vizsgaanyag, addig pl. nekünk 4. DAN-ra már kevesebb, de a technikai szintkülönbségnek látszódnia kell a vizsgázók között. A KATA részben egy általunk előre kiválasztott formagyakorlatot kell bemutatni és pluszként egy – a helyszínen – a vizsgáztató által kértet. Ezek után két ellenféllel kellett KUMITE-znem.

nemeth-kitti-1

A vizsga eredményt másnap az edzőtábor záró bankettjén közölték.

Számomra a 4. DAN-os vizsga hatalmas jelentőséggel bírt, nagyon fontos cél volt az életemben! Mindig is maximalista voltam, ha meg kell magam mérettetnem legyen szó akár egy vizsgáról vagy még régebben a versenyekről. Azt a bizonyos teljesítmény „lécet” magasra teszem és csak akkor ugrok neki, ha azt 110%-os erőbedobással tudom teljesíteni.  Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérnem nagyon sokat kellett készülnöm és szerveznem az életemen.  A munkahelyemen úgy alakítottam a beosztásomat, kompromisszumokat kötöttem a munkatársaimmal, hogy legyen időm edzésekre járni (ezúton is köszönöm nekik).

nemeth-kitti-3

Félév nagyon aktív felkészülés és persze az elmúlt 20 év munkája eredményezte azt, hogy sikerült elérnem a célom. Schneider László edzőmmel a hatékony, közös munka ismét eredményességre vezetett, amiért nagyon hálás vagyok neki!

You May Also Like