AMIKOR ÉRTÉKESEBB AZ EZÜST ÖT ARANYNÁL…

Szenzációs mérleggel és új csúcs beállításával zárta az Olimpiai Reménységek versenyét Slihoczki Ádám az elmúlt héten. A Dunaferr SE fiatal kenusa öt arany- és egy ezüstérmet szerzett a jövő bajnokainak megméretésén, és ezzel nem csupán beállította az olimpikon Hajdu Jonatán klubrekordját, hanem meg is fejelte!

A 17 éves Slihoczki Ádám a szegedi Maty-éren verte meg saját korosztályában a fél világot. Előbb a kenu kettesek 200 méteres döntőjében, majd a kenu négyesek 200 méteres fináléjában diadalmaskodott párjával: Szőke Attilával, aztán ugyancsak vele megnyerte a C-2 1000 méteres döntőjét is, eztán pedig Kállai Róbert Gida, Zombori Csongor és Szőke Attila társaságában a négyesek 1000 méterén is győztek! A következő érem a kenu egyesek mezőnyében született, itt 1000 méteren, egy kanadai induló mögött a másodikként csapott célba. Végül, C-2 500 méteres döntőjén elhódította ötödik érmét is  – a párja ezúttal is Szőke Attila volt. Az ifjú éremhalmozóval már itthon beszélgettünk.

sliho-1

– Adódik a kérdés, mikor kezdtél el sportolni?

– Igazából kiskorom óta sportoltam, mindig is duci kisgyerek voltam. Eleinte úsztam, aztán kézilabdáztam, de egyik sportág sem tetszett igazán. Aztán egyszer csak Gergő bá’ megjelent az iskolában toborozni és adott egy cetlit. Mivel felkeltette a kíváncsiságomat, nem sokkal később lementünk egy edzésre. Bár eredetileg kajakozni mentem le, de ő mégies egy kenuba ültetett be, és ott is maradtam – mondja Ádám. – Ennek már hat éve. Azóta is ő az edzőm (Molnár Gergely – a szerk.). A csoportban nagyjából hatan-heten készülünk együtt az ezer méteres távra.

– A kezdetekben volt-e példaképed?

– Az egyesületen belül minden „nagyra” felnéztem, mert láttam az érmeket a nyakukban. Most pedig mindenképpen Jonatánt mondanám, aki látszólag laza, de szerintem komolyan veszi az edzéseket, és ez meglátszik az eredményein.

– Milyen volt belülről az EORV?

– Számomra az év fő versenye az Európa-bajnokság volt, arra hegyeztük ki a formám, hogy ott szerepeljek jól. Ez sikerült is, hiszen harmadikak lettünk 500 párosban. Az EORV csak egy plusz, szezon végi verseny volt. Igazából nem voltam olyan formában sem, nem tudtam olyan gyors lenni, mint a nyáron, de azért bíztam a párosban, hogy sikerül érmet nyernünk. Végül, megnyertük mindhárom páros számot.

– Számodra mi volt a legnagyobb meglepetés az EORV-n?

– A legnagyobb meglepetés és a legnehezebb verseny is az 1000 méter egyes volt, ahol végül is az álmom váltottam valóra, mert sikerült dobogóra állnom, és ezt szerettem volna elérni már régóta. A kanadai srác nagyon jó volt, nem lepett meg a győzelme, de be tudtam csúszni a 2. helyre. A verseny előtt úgy álltam oda, hogy mindent kiadok magamból. Sikerült. Aznap a döntő volt a hatodik pályám, hatszor mentem végig az ezer métert… A verseny után viszont rendkívül boldog voltam, jobban örültem ennek az éremnek, mint az öt aranynak! A legkönnyebb futam pedig az 1000 méter négyes és páros volt, mindegyikben remekül tudtunk menni.

sliho2

– A távolabbi álom?

– Természetesen az olimpia, mint minden sportolónak, de ez még nagyon messze van. A mai eszemmel most azt mondom, hogy talán az ezer méteren kellene indulnom. Ráadásul ezt a távot szeretem is, mert el tudom nyújtani, és végig élvezem a mozgást. De a fő számunk egyelőre marad az 500 páros, a társammal: Szőke Attilával, aki egy lágymányosi srác. A közös edzésekhez többnyire én utazom fel hozzá, mert ott van a hajónk náluk.

– Az idei szezon véget ért. Pihenés, jövő évi tervek?

Igen, ebben az évben már nem lesz versenyünk. Jómagam most kapok két hetet pihenésre, mert nekem a nyár felkészüléssel telt. Az iskolai tanulmányaim miatt nem tudok elmenni nyaralni, talán majd az őszi szünetben. Az edzőtáborok miatt így is sokat hiányzok. Jövőre az első nagy verseny a válogató lesz. Innen a párosunkkal és egyesben is szeretnék kijutni a síkvízi világbajnokságra, illetve párosban a maratonra is, amelyre Dél-Afrikában kerül sor.

– Ha már szóba került, milyen tanuló vagy és milyen terveid vannak a jövőt illetően?

– Iskolába a Széchenyibe járok, jövőre érettségizem, de mindenképpen a sport irányába mennék tovább. A célom bejutni vagy a Testnevelési Egyetemre testnevelő – edző szakra, vagy humán-kineziológiára, utána pedig dietetikusnak tanulnék, majd sportolókra szakosodnék. A biológiát szeretem, az emelt kémia viszont nem megy annyira. Az általános iskolában kitűnő tanuló voltam, de kilencedikben és tizedikben négyes. Az idén azonban szeretnék ötös lenni azokból a tárgyakból, amik a továbbtanuláshoz szükségesek.

– Ha akad szabadidőd, akkor mivel töltöd?

– Nem sok szabadidőm van, de nagyon szeretek horgászni. Ha van időm, akkor a barátaimmal szoktunk lejárni a Dunára.

You May Also Like